4 Φεβ 2014

Προσχέδιο εσωτερικού κανονισμού της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου - Ταύρου

ΑΡΘΡΟ 1ο Προοίμιο - Σκοποί της δημοτικής κίνησης

Η δημοτική κίνηση "......" είναι μια δημοτική παράταξη του Μοσχάτου και του Ταύρου απαρτιζόμενη από πολίτες που εκφράζουν τις αριστερές, ριζοσπαστικές, οικολογικές και ευρύτερες προοοδευτικές δυνάμεις του δήμου και που σκοπεύουν να εφαρμόζουν διαχρονικά τη ριζοσπαστική αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω δημοτική κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της Τ.Α. μέσω της ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών η οποία θα θεμελιώνεται στην εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, το συλλογικό πνεύμα και την ελευθερία της σκέψης.

Η δημοτική κίνηση"........." αντλεί δύναμη από τις παραδόσεις του λαϊκού, δημοτικού και ευρύτερου μαζικού κινήματος και έχει τις ρίζες της στους αγώνες των πολιτών του Μοσχάτου και του Ταύρου, στο πλαίσιο δημοτικών παρατάξεων, κινημάτων, κομμάτων και φορέων και δεσμεύεται να αγωνίζεται με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και απώτερο στόχο τη θεμελίωση της άμεσης δημοκρατίας που θα φέρει τους πολίτες στο προσκήνιο.


Η κίνηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τ.Α., την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση εν γένει της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επιπλέον στόχος είναι η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και πράξεις της δημοτικής αρχής, η σύγκρουση με στείρες λογικές και ο διαρκής αγώνας ενάντια στη συντήρηση και τον αναχρονισμό.

Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η δυναμική ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών που θα διεκδικούν μια Τ.Α., η οποία θα σέβεται, θα στηρίζει και θα προστατεύει το δημότη, μακριά από τις λογικές της απλής διαχείρισης και των σχέσεων εκλογικής πελατείας. Μέσα πραγματοποίησης των προαναφερθέντων αποτελούν οι δράσεις στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου και των υπηρεσιών του Δήμου, τα τοπικά συμβούλια, τα κινήματα πόλης και -πρωτίστως - οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις των πολιτών.  

ΑΡΘΡΟ 2ο Μέλη της δημοτικής κίνησης Μέλη της δημοτικής κίνησης μπορούν να γίνουν όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, οι οποίοι είναι δημότες, κάτοικοι ή εργαζόμενοι στο Μοσχάτο ή στο Ταύρο, εφόσον αφ' ενός συμφωνούν με τη διακήρυξη και τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής κίνησης, αφετέρου ούτε συμμετέχουν ούτε προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλη δημοτική κίνηση, παράταξη ή συνδυασμό.

Η εγγραφή κάθε καινούργιου μέλους γίνεται κατόπιν έγγραφης αίτησής του. Κάθε μέλος μετέχει απολύτως ισότιμα στη δημοτική κίνηση και, ως εκ τούτου, έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα διοίκησής της, καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής σε ομάδες δράσης και επιτροπές. Οφείλει δε, να επιδεικνύει συναδελφική συμπεριφορά και αλληλεγγύη και να συμμετέχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στη διαμόρφωση της πολιτικής και του προγράμματος της παράταξης.

Η διαγραφή κάποιου μέλους αποφασίζεται μόνο από τη Γενική Συνέλευση. Όσοι δεν μπορούν να γίνουν μέλη της παράταξης, μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στις ανοιχτές της διαδικασίες.  

Άρθρο 3ο Πόροι δημοτικής κίνησης Τα έσοδα της κίνησης προέρχονται από την εθελοντική συνεισφορά μελών και φίλων, από την παραχώρηση ποσοστού από τις αμοιβές των εκλεγμένων μελών στα όργανα του δήμου και από οικονομικές ενισχύσεις πολιτών. Από αυτά τα έσοδα η δημοτική κίνηση καλύπτει ό,τι έξοδα απαιτούνται για την συμμετοχή της στις εκλογές και για την υπόλοιπη λειτουργία της.

 Άρθρο 4ο Όργανα Διοίκησης (Γενική Συνέλευση - Εκτελεστική Γραμματεία - Δημοτική Ομάδα)

 Α) Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της δημοτικής κίνησης. Συγκαλείται τακτικά τέσσερις φορές τον χρόνο ή εκτάκτως μετά από απόφαση της Ε.Γ. ή με γραπτό αίτημα μελών της παράταξης. Στις αρμοδιότητες της Γ.Σ. συγκαταλέγεται η συζήτηση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής κίνησης, ο προγραμματισμός μελλοντικών δράσεων, η τροποποίηση των αρχών λειτουργίας και η εκλογή των οργάνων, καθώς και του υποψηφίου δημάρχου. Η εκλογή της Ε.Γ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Όσον αφορά στα όργανα διοίκησης του δήμου, τις αποφάσεις παίρνει η δημοτική ομάδα ή η Γ.Σ. σε περίπτωση ένστασης.

Β) Η Εκτελεστική Γραμματεία εκλέγεται από τη Γ.Σ. των μελών και έχει ετήσια θητεία. Έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της κίνησης, την προβολή των θέσεών της, την διαχείριση των οικονομικών της και λογοδοτεί στη Γ.Σ. για τις ενέργειές της. Εκλέγει με πλειοψηφία ή ορίζει συναινετικά (αν αυτό είναι εφικτό) τον συντονιστή της αλλά και ορίζει την εφορευτική επιτροπή η οποία αναλαμβάνει τα καθήκόντά της για κάθε μυστική ψηφοφορία. Το εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέγεται είναι αυτό της απλής αναλογικής και η σταυροδοσία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των εκλόγιμων θέσεων.

 Γ) Η δημοτική ομάδα αποτελείται από τον Δήμαρχο και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Αντικείμενό της είναι η προετοιμασία των θέσεων της δημοτικής κίνησης στο δημοτικό συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα και η ενημέρωση της Ε.Γ. για σημαντικά θέματα. Ο Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί 3 συνεχόμενες φορές και οι δημοτικοί σύμβουλοι 2.  

Άρθρο 5ο Τομείς (Ομάδες δράσης) Οι τομείς της λειτουργίας της δημοτικής κίνησης συγκροτούνται με απόφαση της Ε.Γ. Αφορούν σε θέματα άσκησης πολιτικής της παράταξης σε όλο το φάσμα της ζωής του δήμου (Νεολαία, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Επικοινωνία, κ.α.). Τα μέλη της κάθε ομάδας δράσης έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και μελέτης του αντικειμένου τους και διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις μετά από εισήγησή τους στην Ε.Γ.  

Άρθρο 6ο Η εκλογή υποψηφίου Δημάρχου και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων Η ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου γίνεται κάθε φορά από την Γ.Σ. Στην περίπτωση που υπάρχει ένας υποψήφιος, η εκλογή του υποψηφίου δημάρχου γίνεται δια ανατάσεως της χειρός. Όταν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι, τότε η εκλογή του υποψηφίου γίνεται με μυστική ψηφοφορία με το σύστημα της απλής αναλογικής. Δικαίωμα υποψηφιότητας δημάρχου έχει κάθε μέλος της δημοτικής κίνησης το οποίο είτε προτείνει τον εαυτό του είτε προτείνεται από άλλα μέλη.

Η πρόταση υποβάλλεται γραπτώς τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τη Γ.Σ. Δικαίωμα υποψηφιότητας Δημοτικού Συμβούλου έχει κάθε μέλος και φίλος της παράταξης. Αν ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται για τη συμπλήρωση ψηφοδελτίου, τότε οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τη Γ.Σ. Τέλος, δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα Δημάρχου έχουν τα μέλη που εγγράφονται το αργότερο 7 ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου.