Δημοτική κίνηση

Ενημερωτικό δελτίο συνεδρίασης     Δημοτικού Συμβουλίου
Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου - Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την ανατροπή»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της Δευτέρας 29/03/2016 συζητήθηκε εκτός των άλλων και το θέμα της κατανομής των πόρων από τις δύο Σχολικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια).
Επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει τη θέση μας που είναι η παρακάτω:  Πρέπει να κατανέμονται τα χρήματα στα σχολεία με βάση ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την οικονομική οντότητα της σχολικής μονάδας (ο αριθμός μαθητών, ο αριθμός αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων, η παλαιότητα του κτιρίου, η δυνατότητα οικονομίας στην ενέργεια, το είδος καυσίμου που χρησιμοποιείται, οι ώρες λειτουργίας και πολλές άλλες).                                                                    Με την παρούσα κατάσταση οι διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων αναγκάζονται να διατυπώνουν κάθε φορά τα αιτήματά τους προς τη Σχολική Επιτροπή και να ικανοποιούνται αναλόγως. Θεωρούμε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση, εκτός από παράνομη, στερεί τη δυνατότητα από τα σχολεία να προϋπολογίσουν ανάλογα με τα έσοδα, τα έξοδα και τις ανάγκες τους, να προγραμματίσουν τις γιορτές, τα παιδαγωγικά προγράμματα, τις δράσεις τους.
Η δημοτική πλειοψηφία όμως έχει διαφορετική άποψη. Με το επιχείρημα «ό,τι μας ζητήσουν το δίνουμε» κτίζουν μια ολόκληρη θεωρία του τύπου:
·       «οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα» (τους ρωτήσατε;) ή   
·        «θα γίνονται πολλές σπατάλες» (πολύ μεγάλη ένδειξη εμπιστοσύνης) ή
·        «πώς θα αντιμετωπίσουμε βανδαλισμούς ή καταστροφές κτιρίων» (μα οι επισκευές κτιρίων καλύπτονται από άλλο κωδικό).
Αγνοούν(;) άραγε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ανισοκατανομή των κονδυλίων του κράτους και ότι δημιουργείται μια σχέση υποτέλειας ανάμεσα στους διοικούντες και την εκπαιδευτική κοινότητα;
 Αγνοούν(;) άραγε ότι με τη στάση τους αυτή δημιουργούν έναν κύκλο ευνοουμένων, οι οποίοι κάθε φορά για να εξοικονομήσουν τα δέοντα προστρέχουν στους «σωτήρες» τους, αφού αναγκάζονται να υποχρεωθούν  για αυτά που νόμιμα τους ανήκουν;
 Ο δήμαρχος σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε υποσχεθεί να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος. Στην τελευταία συνεδρίαση όμως ήταν εντελώς αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, προς τιμήν της, έδειξε ότι κατανοεί την αναγκαιότητα αλλαγής της παρούσας κατάστασης σε αυτό το πρόβλημα.
Επίσης η παράταξή μας υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης εισηγητής στο Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του, αλλά  σπάνια ακολουθείται στο δικό μας. Έτσι θα γνωστοποιείται το θέμα με σύντομο και περιεκτικό τρόπο, ώστε να μπορεί και κάθε πολίτης, που παρακολουθεί τη συνεδρίαση και δεν έχει μπροστά του τις γραπτές εισηγήσεις, να καταλαβαίνει τα συμβάντα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αλλά ακόμη  και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να κατατοπίζονται ουσιαστικά  για θέματα που δεν έχουν ειδικότητα και είναι εξειδικευμένα, όπως  τα τεχνικά έργα, όπου καλούνται να ψηφίσουν και να εγκρίνουν μεγάλα ποσά. Επιβάλλεται κυρίως για να γνωρίζουν την πολιτική θέση και στάση της δημοτικής πλειοψηφίας.
Θεωρούσαμε ότι η πρότασή μας αυτή θα αντιμετωπιζόταν πραγματικά. Από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αντιμετωπίσαμε μια στάση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» δηλ. ευχήθηκε οι δημοτικές παρατάξεις (όλες γενικώς)  να χρησιμοποιούν εισηγητές.

Τέλος δεν μας εκπλήσσει πια η στάση του δημάρχου που ήταν για άλλη μια φορά προσβλητική («μάλλον δεν τα διαβάσατε καλά»).                         Ακολουθώντας, επίσης, το γνώριμο ειρωνικό του τρόπο για να αντιμετωπίσει την έλλειψη επιχειρημάτων, κατεβάζει δυστυχώς το επίπεδο  της συζήτησης.
---------------------------
Εκδήλωση - Συζήτηση διοργανώνει η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
Μοσχάτου-Ταύρου "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ την Πέμπτη 19
Μαρτίου και ώρα 18:30 στοη άιθουσα του Δημοτικού Συμβολίου Σολωμού και
Κων/πόλεως με Θέμα: "Δημος Μοσχάτου Ταύρου χωρίς απόβλητα , για ένα
τοπικοό , οικολογικό, σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων20/02/2015                                                            
Αποχώρησαν οι «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»                                                     από το Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης/2/2015


Πριν ακόμη αρχίσει η διαδικασία της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης κατά τη συνεδρίαση του Δ. Σ. της 17ης Φεβρουαρίου η αξιωματική αντιπολίτευση  του Δήμου αναγκάστηκε να αποχωρήσει για τους παρακάτω λόγους:
1.     Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» είχαμε ζητήσει από τη δημοτική αρχή την παραχώρηση χώρου για όλη την αντιπολίτευση όπως ο νόμος ορίζει και όπως η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας απαιτεί.
Είχαμε μάλιστα απαιτήσει ο χώρος αυτός να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στο κτίριο του Δημαρχείου, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και όσοι εκ των συμπολιτών μας έχουν ανάγκη και τη δική μας στήριξη, αλλά και για να έχουμε κι εμείς άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του Δήμου.
Αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά μας όμως, θεωρείται,  φαίνεται, πολυτέλεια, αφού έχουν περάσει τόσοι μήνες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Το θέμα αυτό είναι για μας άμεσης προτεραιότητας.

2.     Πριν από λίγους μήνες βγήκε το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το ειδικό τέλος κτήσης ακινήτων που είχε επιβληθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το 2004 για την αγορά οικοπέδων που ήταν δεσμευμένα από τον πρώην Δήμο Μοσχάτου.
Ο Δήμαρχος κ. Ευθυμίου έπνεε μένεα τότε και με προσωπικές επιθέσεις στο Δ.Σ. κατά των συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλούσε για άδικη επίθεση που είχε δεχτεί, ότι το πόρισμα τον δικαιώνει και ότι όσοι τον κατηγόρησαν θα πρέπει να ντρέπονται να κυκλοφορούν στο Μοσχάτο. Προχώρησε μάλιστα και σε έντυπη ανακοίνωση την οποία τοιχοκόλλησε σε πολλά  σημεία της πόλης, όπου έγραφε για την πλήρη δικαίωσή του και κατηγορούσε πάλι τους «συκοφάντες του» με βάση τα αποτελέσματα αυτού του πορίσματος.
Κι ενώ ο κ. δήμαρχος χρησιμοποίησε με τόσο εμφανή τρόπο το πόρισμα για μικροπολιτικούς και ιδιοτελείς σκοπούς, αρνείται το νόμιμο δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκτήσει ένα δημόσιο έγγραφο πρωτοκολλημένο στο Δήμο παρόλο που έχει ζητηθεί επανειλημμένα και επίσημα από τους Δημ. Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Μάλιστα δικαιολογήθηκε ότι δεν δίνει το πόρισμα γιατί το έχει στείλει στην Γ.Γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις δικές της ενέργειες.
            Ερωτάμε τον κ. Δήμαρχο:
1.     Είναι στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας ενός Δήμου να μην έχουν όλοι οι   Δημ. Σύμβουλοι πρόσβαση στα εισερχόμενα έγγραφα του Δήμου;
2.     Γιατί ο ίδιος χρησιμοποίησε επιλεκτικές φράσεις από το επίμαχο έγγραφο και τις δημοσιοποίησε με δελτίο τύπου συκοφαντώντας «τους συκοφάντες του»; 
3.     Φοβάται κάτι και δε δίνει στη δημοσιότητα ολόκληρο το πόρισμα;
Είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι ότι ο Δήμος δεν είναι μαγαζάκι κανενός και ότι οι προσωπικές επιθέσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επαληθεύεται η παροιμία «λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».
Στη σημερινή πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, επιβάλλεται να συμβάλλουμε όλοι όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, σε ζητήματα εμβάθυνσης δημοκρατίας και διαφάνειας προς όφελος όλων των δημοτών.
Κίνημα κατά των πλειστηριασμών από τους Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή

Η δημιουργία κινήματος δράσης κατά των πλειστηριασμών σε Μοσχάτο και Ταύρο ήταν η είδηση που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση της δημοτικής κίνησης Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή, με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα  http://www.moschatotavros.gr/news/kinima-kata-ton-plistiriasmon-apo-tous-polites-se-drasi-gia-tin-anatropi/.Μοσχάτο 5/11/2014
Ενημερωτικό δελτίο συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 22/10/2014
Μοναδικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν οι εξελίξεις για την παραλία μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 12/9/2014 με την οποία η παραλία μας περνά στην διοίκηση - διαχείριση της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ».
Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την ανατροπή» με  έγγραφο αίτημα όλης της αντιπολίτευσης.
Ανοίγοντας την συζήτηση ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» Άρης Κρεμμύδας μεταξύ άλλων τόνισε: 
«Πριν μερικές εβδομάδες με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργών ο χώρος, που εφάπτεται της ακτής στον Φαληρικό Όρμο και μέχρι τον δρόμο, πέρασε στην ιδιοκτησία της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ασχέτως αν προς το παρόν το σύνολο των μετοχών κατέχει το δημόσιο δια του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε όλα τα προγράμματα των συνδυασμών που διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών στο Μοσχάτο και τον Ταύρο υπήρχε η δέσμευση για διεκδίκηση της κοινοχρησίας του χώρου της παραλίας και της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στην διαχείρισή του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις με την μεταβίβαση του χώρου της παραλίας στην Α.Ε. «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» με πλήρη εμπράγματα δικαιώματα (π.χ. παραχώρηση, ενοικίαση, πώληση…) βρίσκονται πολύ μακριά από την καθολική εκφρασμένη θέληση των κατοίκων του δήμου μας. Η προσπάθεια πώλησης του γειτονικού μας πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Το ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζει στην κοινοπραξία πολυεθνικών ιδιωτικών συμφερόντων τις μετοχές της «Ελληνικό» Α.Ε., παρόμοιας εταιρείας με την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» ΑΕ. Μάλιστα το όποιο τίμημα δεν πάει στην ελληνική οικονομία, αλλά στους δεσμευμένους από τους δανειστές λογαριασμούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου και με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες όλων των δημοτικών παρατάξεων οφείλει με απόφασή του να εκφράσει την αντίθεσή του στην μεταβίβαση της παραλίας στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» Α.Ε».
Εισηγητής στο θέμα από την Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου ήταν ο δημ. Σύμβουλος Γρηγόρης Σωπάκης. Τα κύρια σημεία της εισήγησης του είναι:
Παράκτιο Αττικό Μέτωπο – Φαληρικός Όρμος
Πρόκειται για ξεκάθαρη εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ Α.Ε. και πρόσφατα από την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., μια εταιρεία που συνέστησε το κράτος και στην οποία παραχώρησε εκτάσεις και ακτές του Σαρωνικού προκειμένου εκείνη με "σύντομες" διαδικασίες να προβεί στην πώλησή του. Οι τοπικές αρχές από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσουν την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία τους και να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις παραλίες της περιοχής.
Για την  παραλία στον Φαληρικό Όρμο ιδιαίτερα πέρα από την μεταβίβαση του στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ (ΦΕΚ 2429Β/ 12-9-2014) με την οποία είμαστε απολύτως αντίθετοι, προτείνουμε:
1)   ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Οι αξιώσεις της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και της κυβέρνησης για εμπράγματα δικαιώματα της πρώτης στον χώρο είναι σύμφωνα με το άρθρο 24 του συντάγματος αντισυνταγματικές.(γνωμάτευση Μ. Δεκλερή, προέδρου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, «Παραλία Μοσχάτου: Η αποκατάστασις και βιώσιμη διαχείρισις του ιστορικού Φαληρικού Όρμου» 23-12-2007).
Με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429Β/12-9-2014) μεταβιβάζουν στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» 757.500 τ.μ. της παραλίας του Φαληρικού  Όρμου από Κηφισό μέχρι Εσπλανάδα. Δηλαδή  μεταβιβάζουν και τον χώρο που πρέπει να γίνουν τα απολύτως απαραίτητα  έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, πεζοδιαβάσεις, για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της περιουσίας των κατοίκων. Συνδέουν τα έργα υποδομής, ως μη οφείλουν, με την υπόλοιπη ανάπλαση. Τα έργα υποδομής  πρέπει να γίνουν άμεσα από την πολιτεία, που τα οφείλει, και όχι από μια Α.Ε. ως υποσύνολο σε μια συνολική ανάπλαση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
    Η διαχείριση του Φαληρικού Όρμου – από Κηφισό έως Εσπλανάδα – πρέπει να γίνεται από Φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της Περιφέρειας Αττικής και των παράκτιων Δήμων υπό το βάρος της εξασφάλισης της κοινοχρησίας (γνωμάτευση Μ. Δεκλερή, πρόεδρου επιμελητηρίου περιβάλλοντος και βιωσιμότητας , 23-12-2007).
    Δημιουργία διαβαθμικού  φορέα διαχείρισης.

2. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Τα έργα υποδομής – βύθιση παραλιακής, αντιπλημμυρικά, πεζοδιαβάσεις -   είναι απαραίτητα για την προστασία των πολιτών από πιθανές πλημμύρες, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα.. Αυτά είναι :
1.   Μετατόπιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας εβδομήντα μέτρα προς τα νότια (θάλασσα) και βύθισή της στο ύψος της παλαιάς παραλιακής με την εξέταση να διέλθει κάτω από τον Ιλισό ποταμό, ώστε να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς την θάλασσα, που τώρα εμποδίζεται από τον υπερυψωμένο δρόμο, («Κάτω το τείχος του αίσχους», σύνθημα των κατοίκων από το 1969.)
2.   Αντιπλημμυρικά έργα που περιλαμβάνουν αντιπλημμυρικό κανάλι παράλληλα με τον  παλιό δρόμο, ώστε να εκτονώνονται τα νερά εκεί που πριν τις επιχωματώσεις υπήρχε η παραλία και λειτουργούσε το φυσικό υδραυλικό σύστημα. Περιλαμβάνουν επίσης αντιπλημμυρική θωράκιση του Ιλισού, που πολύ προσφάτως έφτασε στο όριο να πλημμυρίσει, και διευθέτηση της ροής των υδάτων στον Κηφισό που λόγω της επεμβάσεως στην όχθη του, τώρα μένουν στάσιμα και δημιουργούν προβλήματα.
3.   Δημιουργία προσβάσεων των πολιτών προς τη θάλασσα , με την κατάργηση του προτεινόμενου τείχους των 11,5 μέτρων που θα αποκόψει τη θάλασσα από την πόλη λαμβάνοντας υπόψη την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών και των ΑΜΕΑ.
4.   Πάρκο στην υπηρεσία της ζωής, του περιβάλλοντος της αξιοβίωτης ανάπτυξης της οικονομίας διατηρώντας την βασική ιδέα του Rentzo Piano για χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και φύσης προτείνουμε:
    Άμεση αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην ανοιχτή θάλασσα.
    Άμεση ανάθεση τεχνικοοικονομικής μελέτης σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ώστε να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για τη λειτουργία του χώρου, δομημένου και μη, χωρίς νέα κτήρια.
    Ένταξη στον παραπάνω σχεδιασμό της εκμετάλλευσης του γραμμικού κτηρίου περίπου 17.000 τ.μ. της εξασφάλισης σύγχρονης λειτουργίας  της ιχθυαγοράς, της μετατροπής του γηπέδου βόλεϊ σε πολυχώρο πολιτισμού, της ένταξης στην λειτουργία του πάρκου της ναυταθλητικής μαρίνας.
    Ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
    Αποκατάσταση του παράκτιου οικοσυστήματος στον αδόμητο χώρο των 240.300τμ ανατολικά του Ιλισού και δυτικά του Κηφισού με δημιουργία οικολογικού πάρκου.    
Τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή»  Γ. Μελέτη: «η Δημ. Αρχή δεν φαίνεται να θέλει την ιδιοκτησία του χώρου. Το κόστος συντήρησης θα βγει από οικονομικοτεχνική μελέτη για όλο το διαβαθμικό φορέα (δήμοι – περιφέρεια. Πρέπει να ξέρετε ότι οι εργολάβοι καθορίζουν τους συντελεστές δόμησης. Πρέπει να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες Ιδιοκτησία του χώρου από το δήμο – σύσταση διαβαθμικού φορέα –Ανάπλαση σε οικολογικό πάρκο με συγκεκριμένες ενέργειες                                  
Τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» Θανάση Μελίστα: «Φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τη Δημοτική αρχή. Ενώ είχε εκδηλώσει τη διαφωνία της προς τη μεταβίβαση στο Π.Μ. Α.Ε., τώρα δείχνει ότι το αποδέχεται. Φρονώ ότι πρέπει με έντονο τρόπο να εκδηλώσουμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε στο φορέα διαχείρισης».
Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» Δ. Ζώταλης πρότεινε να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και να το διεκδικήσουμε.
Τέλος, η δημοτική σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» Ε. Μωραΐτη, αφού αναφέρθηκε στους αγώνες που είχαν γίνει στο παρελθόν για τη διεκδίκηση της παραλίας από τη κίνηση πολιτών «Μεσοποταμία», αναφέρθηκε στον όρο βιώσιμη ανάπτυξη και της αρχές που απορρέουν από αυτόν, όπως ορίζονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και την ατζέντα 21 του Ρίο. Θα διεκδικήσουμε τον κοινόχρηστο δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και κινηματικά και θεσμικά και μέσω των δικαστηρίων(Σ.τ.Ε.)

Παρά τις αντίθετες με τα παραπάνω απόψεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης που ακούστηκαν από συμβούλους της πλειοψηφίας (Πεφάνης, Σιώκας, Δημητρίου, Μπούτσης, Δαμηλάκος) και την τοποθέτηση του δημάρχου χωρίς ίχνος οράματος, με εντελώς διαχειριστική λογική λέγοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα έργα υποδομής και μόνο, τελικά το Δ.Σ. χάρη στην επιμονή μας  αποφάσισε ομόφωνα (απουσίαζαν οι σύμβουλοι της παράταξης Καζατζή) ότι :

ü Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της παραλίας στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ και πιστεύουμε ότι η παραλία ανήκει στο Δήμο και στους πολίτες.
ü Ζητάμε η διαχείριση της παραλίας να γίνεται από διαδημοτικό φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια  και οι όμοροι Δήμοι.
ü Παλεύουμε να ξεκινήσει το έργο της παραλίας σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης που προβλέπονται στη μελέτη Piano και ταυτόχρονα όλα τα έργα υποδομής που προβλέπονται στη μελέτη.
ü Απαιτούμε τα έργα της παραλίας να γίνουν από Δημόσιους Φορείς και όχι από εκχωρήσεις σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ μέσω της κατασκευής και της παραχώρησης της χρήσης της παραλίας για 50 χρόνια.


Με την απόφαση αυτή, που προϋποθέτει  για την υλοποίησή της ταυτόχρονα συνεχή επαγρύπνηση, κινητοποίηση, ενιαία στάση όλου του Δημ.Συμβουλίου  και των πολιτών, πιστεύουμε ότι έγινε η αρχή στον αγώνα για δημόσια κοινόχρηστη παραλία.

Να γίνει πάρκο η Παραλία


«Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»
www.polites-drasi-anatropi.grΑΡΘΡΟ 1ο Προοίμιο - Σκοποί της δημοτικής κίνησης

Η δημοτική κίνηση "......" είναι μια δημοτική παράταξη του Μοσχάτου και του Ταύρου απαρτιζόμενη από πολίτες που εκφράζουν τις αριστερές, ριζοσπαστικές, οικολογικές και ευρύτερες προοοδευτικές δυνάμεις του δήμου και που σκοπεύουν να εφαρμόζουν διαχρονικά τη ριζοσπαστική αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω δημοτική κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της Τ.Α. μέσω της ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών η οποία θα θεμελιώνεται στην εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, το συλλογικό πνεύμα και την ελευθερία της σκέψης.

Η δημοτική κίνηση"........." αντλεί δύναμη από τις παραδόσεις του λαϊκού, δημοτικού και ευρύτερου μαζικού κινήματος και έχει τις ρίζες της στους αγώνες των πολιτών του Μοσχάτου και του Ταύρου, στο πλαίσιο δημοτικών παρατάξεων, κινημάτων, κομμάτων και φορέων και δεσμεύεται να αγωνίζεται με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και απώτερο στόχο τη θεμελίωση της άμεσης δημοκρατίας που θα φέρει τους πολίτες στο προσκήνιο.Η κίνηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τ.Α., την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση εν γένει της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επιπλέον στόχος είναι η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και πράξεις της δημοτικής αρχής, η σύγκρουση με στείρες λογικές και ο διαρκής αγώνας ενάντια στη συντήρηση και τον αναχρονισμό.

Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η δυναμική ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών που θα διεκδικούν μια Τ.Α., η οποία θα σέβεται, θα στηρίζει και θα προστατεύει το δημότη, μακριά από τις λογικές της απλής διαχείρισης και των σχέσεων εκλογικής πελατείας. Μέσα πραγματοποίησης των προαναφερθέντων αποτελούν οι δράσεις στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου και των υπηρεσιών του Δήμου, τα τοπικά συμβούλια, τα κινήματα πόλης και -πρωτίστως - οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις των πολιτών.  

ΑΡΘΡΟ 2ο Μέλη της δημοτικής κίνησης Μέλη της δημοτικής κίνησης μπορούν να γίνουν όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, οι οποίοι είναι δημότες, κάτοικοι ή εργαζόμενοι στο Μοσχάτο ή στο Ταύρο, εφόσον αφ' ενός συμφωνούν με τη διακήρυξη και τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής κίνησης, αφετέρου ούτε συμμετέχουν ούτε προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλη δημοτική κίνηση, παράταξη ή συνδυασμό.

Η εγγραφή κάθε καινούργιου μέλους γίνεται κατόπιν έγγραφης αίτησής του. Κάθε μέλος μετέχει απολύτως ισότιμα στη δημοτική κίνηση και, ως εκ τούτου, έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα διοίκησής της, καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής σε ομάδες δράσης και επιτροπές. Οφείλει δε, να επιδεικνύει συναδελφική συμπεριφορά και αλληλεγγύη και να συμμετέχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στη διαμόρφωση της πολιτικής και του προγράμματος της παράταξης.

Η διαγραφή κάποιου μέλους αποφασίζεται μόνο από τη Γενική Συνέλευση. Όσοι δεν μπορούν να γίνουν μέλη της παράταξης, μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στις ανοιχτές της διαδικασίες.  

Άρθρο 3ο Πόροι δημοτικής κίνησης Τα έσοδα της κίνησης προέρχονται από την εθελοντική συνεισφορά μελών και φίλων, από την παραχώρηση ποσοστού από τις αμοιβές των εκλεγμένων μελών στα όργανα του δήμου και από οικονομικές ενισχύσεις πολιτών. Από αυτά τα έσοδα η δημοτική κίνηση καλύπτει ό,τι έξοδα απαιτούνται για την συμμετοχή της στις εκλογές και για την υπόλοιπη λειτουργία της.

 Άρθρο 4ο Όργανα Διοίκησης (Γενική Συνέλευση - Εκτελεστική Γραμματεία - Δημοτική Ομάδα)

 Α) Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της δημοτικής κίνησης. Συγκαλείται τακτικά τέσσερις φορές τον χρόνο ή εκτάκτως μετά από απόφαση της Ε.Γ. ή με γραπτό αίτημα μελών της παράταξης. Στις αρμοδιότητες της Γ.Σ. συγκαταλέγεται η συζήτηση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής κίνησης, ο προγραμματισμός μελλοντικών δράσεων, η τροποποίηση των αρχών λειτουργίας και η εκλογή των οργάνων, καθώς και του υποψηφίου δημάρχου. Η εκλογή της Ε.Γ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Όσον αφορά στα όργανα διοίκησης του δήμου, τις αποφάσεις παίρνει η δημοτική ομάδα ή η Γ.Σ. σε περίπτωση ένστασης.

Β) Η Εκτελεστική Γραμματεία εκλέγεται από τη Γ.Σ. των μελών και έχει ετήσια θητεία. Έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της κίνησης, την προβολή των θέσεών της, την διαχείριση των οικονομικών της και λογοδοτεί στη Γ.Σ. για τις ενέργειές της. Εκλέγει με πλειοψηφία ή ορίζει συναινετικά (αν αυτό είναι εφικτό) τον συντονιστή της αλλά και ορίζει την εφορευτική επιτροπή η οποία αναλαμβάνει τα καθήκόντά της για κάθε μυστική ψηφοφορία. Το εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέγεται είναι αυτό της απλής αναλογικής και η σταυροδοσία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των εκλόγιμων θέσεων.

 Γ) Η δημοτική ομάδα αποτελείται από τον Δήμαρχο και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Αντικείμενό της είναι η προετοιμασία των θέσεων της δημοτικής κίνησης στο δημοτικό συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα και η ενημέρωση της Ε.Γ. για σημαντικά θέματα. Ο Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί 3 συνεχόμενες φορές και οι δημοτικοί σύμβουλοι 2.  

Άρθρο 5ο Τομείς (Ομάδες δράσης) Οι τομείς της λειτουργίας της δημοτικής κίνησης συγκροτούνται με απόφαση της Ε.Γ. Αφορούν σε θέματα άσκησης πολιτικής της παράταξης σε όλο το φάσμα της ζωής του δήμου (Νεολαία, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Επικοινωνία, κ.α.). Τα μέλη της κάθε ομάδας δράσης έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και μελέτης του αντικειμένου τους και διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις μετά από εισήγησή τους στην Ε.Γ.  

Άρθρο 6ο Η εκλογή υποψηφίου Δημάρχου και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων Η ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου γίνεται κάθε φορά από την Γ.Σ. Στην περίπτωση που υπάρχει ένας υποψήφιος, η εκλογή του υποψηφίου δημάρχου γίνεται δια ανατάσεως της χειρός. Όταν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι, τότε η εκλογή του υποψηφίου γίνεται με μυστική ψηφοφορία με το σύστημα της απλής αναλογικής. Δικαίωμα υποψηφιότητας δημάρχου έχει κάθε μέλος της δημοτικής κίνησης το οποίο είτε προτείνει τον εαυτό του είτε προτείνεται από άλλα μέλη.

Η πρόταση υποβάλλεται γραπτώς τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τη Γ.Σ. Δικαίωμα υποψηφιότητας Δημοτικού Συμβούλου έχει κάθε μέλος και φίλος της παράταξης. Αν ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται για τη συμπλήρωση ψηφοδελτίου, τότε οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τη Γ.Σ. Τέλος, δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα Δημάρχου έχουν τα μέλη που εγγράφονται το αργότερο 7 ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου. Άξονες του Προγράμματός μας

Kαταθέτουμε σήμερα τους άξονες με βάση το οπoίους θα καταρτίσουμε το πρόγραμμα μας , θα ασκήσουμε διοίκηση στο δήμο και με βάση τους οποίους θα λογοδοτούμε για τη δράση μας στην κοινωνία.

• Είμαστε αντίθετοι με το μοντέλο αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη» , ο οποίος με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό και δημαρχο-κεντρικό σύστημα εξουσίας το οποίο απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και τις περιφερειακές κοινότητες, από τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων για τα τοπικά, δηλαδή τα άμεσα, δικά τους προβλήματα. 


• Απαιτούμε την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων.


• Παλεύουμε για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.


• Απαιτούμε την κατάργηση του μέτρου της διαθεσιμότητας / απολύσεων των εργαζομένων στους Δήμους


• Θέλουμε μια ΤΑ αγωνιζόμενη, που θα έχει στις προτεραιότητες της δράσης της την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης


• Θέλουμε μια ΤΑ που θα διεκδικεί θεσμοθετημένους πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού, πολιτιστικού , αθλητικού της έργου. Καμιά μεταφορά αρμοδιότητας στο δήμο χωρίς την ανάλογη επιχορήγηση .


• Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.


• Θέλουμε μια ΤΑ που ανεξάρτητα από το γενικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο , θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση της πόλης μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες , όπως λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συγκρότηση προϋπολογισμών Δήμου και ΝΠΔήμου με συμμετοχικές διαδικασίες, δημόσιοι απολογισμοί δήμου και ΝΠΔήμου.


• Θέλουμε μια ΤΑ που θα δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους στα Κοινοτικά Συμβούλια και που θα δεσμεύεται για τις ομόφωνες αποφάσεις που έχουν παρθεί ύστερα από συμμετοχικές διαδικασίες.


• Θέλουμε μια ΤΑ που θα θέσει στο σχεδιασμό της την ανάπτυξη της πόλης ,με στόχο τις ανάγκες των πολιτών, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιοτική πολιτιστική , μορφωτική, αθλητική αναβάθμιση της ζωής μας.


• Θέλουμε μια ΤΑ που θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά, το νερό, η δημόσια γη, η υγεία, η παιδεία.


• Θέλουμε μια ΤΑ που δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι θα αλλάζουν μετά από δύο συνεχόμενες θητείες.


• Θέλουμε μια ΤΑ που θα διαπαιδαγωγεί μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη λειτουργία της στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας ,της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως χρώματος , φυλής και φύλου.ΚΥΡΙΑΚΗ, 9 ΦΛΕΒΑΡΗ, 11 πμ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Την Κυριακή 9/2/2014 και ώρα 11:00 π.μ σας καλούμε στην αίθουσα 7 στον Ταύρο (Επταλόφου και Πειραιώς) για να συζητήσουμε τις προγραμματικές και καταστατικές αρχές της Δημοτικής Κίνησης καθώς και τις Δράσεις που θα αναληφθούν.


Την ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, στις 11 το πρωϊ, θα γίνει η πρώτη ΜΗΝΙΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του 2014 στον Πολυχώρο του ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (Αργοστολίου 67).

Ελάτε να πιούμε τον κυριακάτικο καφέ μας, να οργανώσουμε τη δράση μας και να συζητήσουμε για:

* τις τελευταίες εξελίξεις & την πορεία της οργάνωσης προς τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου,

* τις ευρωεκλογές & περιφερειακές εκλογές, που θα γίνουν μαζί με τις δημοτικές,

* ζητήματα επικοινωνίας των φίλων & συντρόφων με την Οργάνωση & μεταξύ μας (νέο blogspot, σελίδα μας στο facebook, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κ.α.)