19 Φεβ 2014

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ, 17/2/2014, ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΡΟΠΟΛ"



Κατάμεστο από υποστηρικτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το Ακροπόλ, μέχρι πριν από λίγη ώρα, αφού πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι θέσεις είχαν καταληφθεί και δεκάδες ακόμη φίλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το θέατρο. Η εκδήλωση, σήμανε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ,  και υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, Κώστας Πουλάκης, ενώ τελευταίος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας.
Αλ. Τσίπρας: Η νίκη θα συμβολίσει τη μεγάλη ανατροπή
«Η νίκη των Γ. Σακελλαρίδη, Ρ. Δούρου και Θ. Δρίτσα θα σημάνει πέραν πάσης αμφιβολίας την αρχή της μεγάλης αλλαγής. Θα συμβολίσει τη μεγάλη ανατροπή», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι τρεις είναι το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί η νίκη τους επίσης θα δώσει το μήνυμα ότι ένα νέο πολιτικό κύμα, με νέα αντίληψη για την πολιτική, για τους πολιτικούς, και για τους πολίτες, έρχεται για να αλλάξει το πρόσωπο της χώρας. Και γιατί απόψε, στη συγκέντρωσή μας αυτή, οι τρεις τους εκπροσωπούν όλους τους υποψήφιους που στηρίζουμε. Και κυρίως εκπροσωπούν την αντίληψή μας για το είδος της πολιτικής και των πολιτικών που χρειάζεται η χώρα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η διπλή εκλογική μάχη θα κρίνει το αύριο. «Θα συνεχιστεί αυτή η καταστροφή; Θα εξακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι να βουλιάζουν αβοήθητοι στη φτώχεια και στην απελπισία; Θα απλωθεί η ελληνική τραγωδία ως success story και σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Ή θα πει ο ελληνικός λαός φτάνει πια. Ως εδώ! Επιτέλους Τέλος. Ή θα χαράξουμε όλοι μαζί ένα νέο δρόμο, με πρωτογενές πλεόνασμα όχι ψεύδους αλλά αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, συμμετοχής, δημοκρατίας και εν τέλει ανάπτυξης με τον άνθρωπο στο επίκεντρό της; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για απειρία των υποψηφίων, λέγοντας: «Διαβάλουν τη Ρένα και το Γαβριήλ για απειρία. Αλλά και για το Θοδωρή, θα πουν δεν έμαθε ποτέ να διοικεί. Αλλά είναι η δική μας απειρία στη διοίκηση, αλλά η δική τους πείρα στην υποτέλεια και στη συναλλαγή που έφερε την καταστροφή». Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας διαβάλλουν επίσης για έλλειψη αναγνωρίσιμων στελεχών. Αλλά είναι τα δικά τους αναγνωρίσιμα στελέχη που γεμίζουν τα κελιά του Κορυδαλλού και τα συρτάρια των δικαστών με χιλιάδες σελίδες για παράνομες πράξεις. Όχι τα δικά μας. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, την Ελλάδα κυβερνούν άνθρωποι της ασπρόμαυρης εποχής. Από αύριο θα αναλάβουν την ευθύνη οι άνθρωποι που συνδυάζουν τα χρώματα του ριζοσπαστισμού, της εξέγερσης, της ανατροπής, με την αποφασιστικότητα της ελπίδας και το ήθος του σεβασμού στον συνάνθρωπο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθηνε κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν ένα τέλος στα τοπικά συστήματα της δικομματικής διαφθοράς και να δώσουν την εμπιστοσύνη τους σε κείνους που δεν θα τους προδώσουν σε καμιά περίπτωση. «Δεν θα καμφθούν, θα αντισταθούν στις επιταγές της κάθε τρόικας και θα σταθούν στο πλευρό των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και του κάθε εργαζόμενου που θέλει να ζει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και σε μια ανθρώπινη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα είναι «δημοψήφισμα για τα μνημόνια, την τρόικα, τις απάνθρωπες και καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας. Ναι ή όχι στις πολιτικές της ανθρωπιστικής τραγωδίας; Ναι ή όχι στις πολιτικές καταστροφής της χώρας και των ανθρώπων της; Ναι ή όχι σε κείνους που επιβάλλουν μια αδιέξοδη και απάνθρωπη πολιτική για να αντιμετωπίσουν δήθεν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν; Αυτή είναι η ουσία των ευρωεκλογών».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε Έλληνας και κάθε Ευρωπαίος βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα. Στην Ελλάδα υπάρχει success story ή ανθρωπιστική καταστροφή; Όποιος πιστεύει ότι η τραγωδία είναι επιτυχία, μπορεί να επιλέξει τον κ. Σαμαρά και τον εκλεκτό της κ. Μέρκελ. Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ανθρωπιστική κρίση και ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, θα στρατευτεί μαζί μας».
Για τις κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια και πασοκοποίηση, ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε: «Μήπως υπάρχει κάποιος ψυχίατρος στην αίθουσα;» και συμπλήρωσε: «μόνο ψυχίατρος μπορεί να εξηγήσει από τι πάσχουν εκείνοι που από τη μια βλέπουν στο πρόσωπό μας θηρία, εξτρεμιστές, τυχοδιώκτες, κουκουλοφόρους, οπαδούς της βίας, και από την άλλη, στο ίδιο πρόσωπο, στο δικό μας πάλι, βλέπουν αρνάκια έτοιμα να βολευτούν ήσυχα κι ωραία στο Σύστημα που καταπολεμούν. Και μάλλον ψυχίατρος χρειάζεται για να διαγνώσει τι είδους διαταραχή έχουν εκείνοι που από τη μια μεριά συνεργάζονται στενά, φιλικά και μνημονιακά με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη κατηγορούν εμάς ότι γινόμαστε ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι στον δεύτερο γύρο εάν δεν υπάρχουν υποψήφιοι του κόμματος τότε θα στηριχτούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ που θα καταφέρουν να περάσουν στην εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής. «Σε όποια γωνιά της Ελλάδας, αν στο δεύτερο γύρο δεν βρεθούν οι δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε υποψήφιο κυβερνητικό, εμείς θα στηρίξουμε τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Αν δε, ιδιαίτερα, βρεθεί υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε φασίστα θα δώσουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας. Χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς αστερίσκους.»
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «σύμβολο που έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της πατρίδας μας. Είναι το σύμβολο του αγώνα για την ανατροπή.

Είναι το σύμβολο της νίκης και της ελπίδας. Είναι το σύμβολο του αγώνα του Δαβίδ ενάντια στο Γολιάθ. Και αυτό μεγαλώνει το χρέος και τις ευθύνες μας».

«Ένα μόνο σας λέω. Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Αλλά μόνο μια επιλογή. Να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε Γιατί ήρθε ο καιρός να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταχειροκροτούμενος.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, εδώ.
Ρένα Δούρου: Είμαστε καθαροί και άπειροι στη διαπλοκή
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις συνέπειες της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρότυπο αυτής της κυβέρνησης των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου είναι λοιπόν η επιστροφή στο παρελθόν. Εκείνο του 19ου αιώνα. Της εποχής του Καρόλου Ντίκενς. Της ανασφάλιστης εργασίας. Της παιδικής εκμετάλλευσης. Του στραγγίσματος της εργατικής δύναμης. Του παντοδύναμου εργοδότη. Του αδύναμου εργαζόμενου. Είναι επίσης το πρότυπο της αποικιοκρατίας. Των υπόδουλων κρατών. Των κρατών χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Είναι, τέλος, το πρότυπο της κυριαρχίας μιας μικρής μειοψηφίας, πλούτου και εξουσίας, σε βάρος των πολλών. Του 1% σε βάρος του 99%.»
Αναφερόμενοι στις κριτικές των οποίων έχει γίνει αποδέκτης, που κάνουν λόγο για έλλειψη εμπειρίας της στον τομέα της αυτοδιοίκησης, η Ρένα Δούρου αντέτεινε το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε εμπειρία. Είμαστε άσχετοι με τις τεχνικές της μίζας, της αρπαχτής, της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων. Αλήθεια είναι. Γιατί εμείς έχουμε ένα διαφορετικό πρότυπο για την Αυτοδιοίκηση. Που τη θέλουμε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήμερα.»
Αναφέρθηκε επίσης στις επόμενες ενενήντα μέρες που απομένουν για τις εκλογές, τονίζοντας ότι πρέπει «να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Ενενήντα μέρες για να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ενενήντα μέρες για να ακυρώσουμε πρότυπα σαν αυτό που υπηρετούν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος.»
Κλείνοντας την ομιλία της υπενθύμισε ότι: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της εσωστρέφειας. Γιατί έχει σημάνει η ώρα της Δημοκρατίας, Η μεγάλη ώρα της Αριστεράς. Η ώρα που περίμενε αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει ο καπετάν Γιαννούτσος, ο τελευταίος μαυροσκούφης του Άρη, που έφυγε από κοντά μας μόλις χθες. Η ώρα για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι χιλιάδες μάρτυρες της Αριστεράς. Της εθνικής αντίστασης. Του ΕΑΜ. Της ΕΔΑ. Της γενιάς του 114. Του Πολυτεχνείου. Της Γένοβας και των πλατειών.» Τον αγώνα αυτόν συμπλήρωσε τον οφείλουμε στο λαό μας. «Στους νέους και τις νέες. Στους άνεργους. Στους συνταξιούχους. Στους αγανακτισμένους και τους αποφασισμένους να διεκδικήσουμε ξανά τις ζωές και τις πόλεις μας! Το οφείλουμε εν τέλει σε μας τους ίδιους, στα παιδιά μας!»
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Ρένας Δούρου, εδώ.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Θα σας νικήσουμε γιατί έχουμε την πολιτική βούληση και προτάσσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της μάχης της Αθήνας ενώ υπενθύμισε ότι ο Μάιος του 2014 είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να αποστείλει το μήνυμα της εκθρόνισης του φθαρμένου πολιτικού συστήματος και να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε δημιουργία, ανατροπή και δημοκρατία.
Στην πολεμική που δέχεται ως «παιδί του κομματικού σωλήνα» αντέτεινε ότι οι αντίπαλοί του είναι τα παιδιά του μνημονιακού σωλήνα και έχουν βαρύτατες ευθύνες για την μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται.
Επεσήμανε ότι: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται με τη συμμετοχή στα τοπικά κινήματα των γειτονιών της Αθήνας, με την καθημερινή παρέμβαση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών, με τη διαρκή επαφή με τους συνδημότες μας.» και συμπλήρωσε ότι: «Η Ανοιχτή Πόλη, άλλαξε τα δεδομένα για το τι σημαίνει δημοτική παράταξη, τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα, η ώρα να αλλάξουμε τα δεδομένα για το τι μπορεί να σημαίνει ο δήμος για τους πολίτες.»
Ανέλυσε τους 4 άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει για το Δήμο της Αθήνας: Ο πρώτος άξονας αφορά τη δημοτική κοινωνική πολιτική και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με αλληλεγγύη. Ο δεύτερος άξονας, την ποιότητα ζωής στις γειτονιές που απαιτείται για να αλλάξει η καθημερινότητα των Αθηναίων, και όχι έργα βιτρίνας. Ο τρίτος άξονας αφορά μια δημοτική αρχή που θα στηρίζει και θα ενισχύει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα και τέλος ο τέταρτος άξονας προτάσσει την αρχή της δημοκρατίας και η δημοτική αρχή που προτάσσουμε αναζητά τον έλεγχο και τη συμμετοχή των συμπολιτών μας.
Θ. Δρίτσας: Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε την συμμετοχή των πολιτών
"Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε όχι μόνο τη ψήφο των δημοτών, αλλά και τη συμμετοχή τους.", είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας με την επισήμανση ότι "οι δήμοι μπορούν να γίνουν υπόδειγμα μιας νέας ανθρώπινης και δημοκρατικής πολιτικής για τους πολίτες".
"Οι δήμοι μπορούν να ανοίξουν το δρόμο μιας συμμετοχικής δημοκρατίας που θα αλλάξει τη ζωή μας και θα δώσει νόημα στην καθημερινότητα, αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη", είπε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Δρίτσας. Αναφερόμενος ειδικά στον Πειραιά, σημείωσε ότι: " Η πόλη μας πρέπει να ξανακερδίσει το μεγάλο λιμάνι της και να γίνει ξανά πόλη της εργασίας, του εμπορίου, της ναυτοσύνης και του Πολιτισμού" προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ξανά" πόλη λαϊκή, ανοικτή, ελεύθερη, δημοκρατική. Πόλη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της συνεννόησης. Πόλη των νέων ανθρώπων και των νέων ρευμάτων. Πόλη με την ξεχωριστή πειραιώτικη ταυτότητά της".
Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην πειραϊκή κοινωνία. Φιλοδοξούμε να νικήσουμε ώστε και ο Πειραιάς να στείλει μήνυμα ισχυρό σε όλη την Ελλάδα, μήνυμα για τη μεγάλη αλλαγή" κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας.
Μ. Ρεβέλι: Ν΄ αλλάξουμε την Ελλάδα για να αλλάξουμε την Ευρώπη

«Σήμερα στην Ελλάδα, αύριο στην Ιταλία. Ας αποδείξουμε ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Ν΄ αλλάξουμε την Ελλάδα. Ν΄ αλλάξουμε την Ιταλία. Για ν' αλλάξουμε την Ευρώπη», σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε, Μάρκο Ρεβέλι. Αναφερόμενους στους τρεις υποψηφίους, τόνισε ότι είναι «απαραίτητο, ειδικά σε μια δύσκολη και δραματική στιγμή σαν αυτή, για μια πόλη όπως η Αθήνα και Πειραιάς, για μια περιοχή όπως η Αττική, να μπορούν να υπολογίζουν σε τοπικούς άρχοντες έντιμους, ικανούς και ευαίσθητους για τις ανάγκες, τα βάσανα και τα αιτήματα του λαού τους. Ικανούς να ερμηνεύσουν και να αγωνιστούν με όλη τη δύναμη που έχουν για να επιβάλλουν δίκαιες λύσεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι η σημερινή Ελλάδα αποτελεί το ζωντανό σύμβολο των χειρότερων πολιτικών της αποκαλούμενης Τρόικας και έπλεξε το εγκώμιο στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Στην Ελλάδα γεννήθηκε μια πολιτική δύναμη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ηγέτη του τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε ένα θαύμα ξαναδίνοντας φωνή, δύναμη και υπηρηφάνεια σε μια αριστερά που έμοιαζε να είχε εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή, ξεπερνώντας τις πολλές διασπάσεις, τους συμβιβασμούς, τις αβεβαιότητες και που προτάθηκε σαν πλειοψηφική και κυβερνητική δύναμη, ικανή να επιβάλλει μια στροφή σε μια κατά τα άλλα απελπιστική κατάσταση».

Ο Μ. Ρεβέλι, αφού αναφέρθηκε και στη «λίστα Τσίπρα», στάθηκε στην ανάγκη αύξησης και παγιοποίησης ενός μεγάλου μετώπου δυνάμεων, που να «διαπεράσει διαγώνια όλες τις μεσογειακές χώρες, από την Ελλάδα και την Ισπανία περνώντας από την Ιταλία, που να ξέρει να κατακτήσει συμμαχίες και ενότητα για ένα σχέδιο στο Κέντρο και το Βορρά, γιατί η σύγκρουση θα είναι σκληρή, δύσκολη και θα χρειαστεί πολύ δύναμη και αποφασιστικότητα».