18 Ιαν 2014

Η διακήρυξη αρχών της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου


Δημοσιεύθηκε η διακήρυξη αρχών της νέας Δημοτικής Κίνησης με το όνομα “Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου” και θα απαρτίζεται από τις δύο δημοτικές παρατάξεις, “Πολίτες Μπροστά” και “Δράση Τώρα”.

Διαβάστε την Διακήρυξη:

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ

Α. Το πολιτικό περιβάλλον διεξαγωγής των Αυτ/κων Εκλογών
Συμπολίτες, συμπολίτισσες
Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν μέσα στη σκιά της πιο βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού.


Τα κοινωνικά, τα εργατικά, τα ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας καταπατώνται με βαναυσότητα. Εργαζόμενοι ,γυναίκες, συνταξιούχοι ,νέοι άνθρωποι, βλέπουν τη ζωή τους καθημερινά, μέρα με τη μέρα να γίνεται αβάσταχτη. Επαγγελματίες και μικρομεσαία στρώματα ισοπεδώνονται. Το δικαίωμα σε σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά ξηλώνεται, οι απολύσεις είναι καθημερινές. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εγγυάται βιώσιμη σύνταξη ούτε για μας αλλά ούτε και για τα παιδιά μας. Η δημόσια Υγεία και Παιδεία διαλύονται και οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση όλο το κοινωνικό κράτος, ώστε τελικά να ζουν και να μορφώνονται οι ελάχιστοι που θα μπορούν να πληρώνουν.

Η κρίση είναι οικονομική και δημιουργήθηκε από τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργασίας και του περιβάλλοντος, από τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα. Οφείλεται στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης των κοινωνιών και είναι οικολογική, πολιτιστική, κοινωνική. Στην πατρίδα μας –που χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο από τους ισχυρούς της Ευρώπης- οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές από τις έως σήμερα κυβερνήσεις έχουν στόχο την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων αιώνων του κόσμου της εργασίας προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Η κρίση είναι και οικολογική. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η καταλήστευση και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχουν δραματικό αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία όλων μας.
Η κρίση είναι και κρίση της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα μετά το 2009 στον τόπο μας η λειτουργία του Κοινοβουλίου υποβαθμίζεται, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις εντολές της Τρόϊκας , ενώ το αστυνομικό κράτος κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του. Σε αυτό το πολιτικό καθεστώς παρακμής της δημοκρατίας και των αξιών, βρίσκουν έδαφος , καλλιεργούνται και αναπτύσσονται , φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις που πολιτικά εκφράζονται με την ενίσχυση του νεοναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής».

Δε φταίνε οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες για την κρίση. Όμως αυτοί καλούνται να την πληρώσουν. Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, η τρίτη ηλικία, οι νέοι, οι μετανάστες, βιώνουν έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο , όσο παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, θα δοθεί και η μάχη των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών..

Β. Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μετά 3 χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη , επιβεβαιώνεται ότι είναι ένας βαθιά μνημονιακός νόμος πριν τον ερχομό της Τρόϊκας στην Ελλάδα.
Οδήγησε σε:
Συνένωση Δήμων και κοινοτήτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών φορέων.

Διατήρηση του ίδιου καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος,της ενισχυμένης αναλογικής
Περικοπή της κρατικής επιχορήγησης των δήμων κατά 60% έως σήμερα σε σχέση με το 2010 και άλλων 25% το επόμενο διάστημα. Σήμερα οι δήμοι απειλούνται με ολική οικονομική κατάρρευση.
Αποδιοργάνωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών λόγω απολύσεων , κινητικότητας , διαθεσιμότητας των εργαζομένων στους ΟΤΑ σε συνδυασμό με τα μνημόνια, με στόχο την ιδιωτικοποίηση τομέων της αυτοδιοίκησης μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Μείωση στο ελάχιστο της συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.
Μείωση της εκπροσώπησης λόγων υποχρεωτικών συνενώσεων τμημάτων των τοπικών κοινωνιών.
Υποβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων σε διακοσμητικό το ρόλο.
Ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης των δήμων με την ταυτόχρονη αφαίρεση των λαϊκών χαρακτηριστικών της αυτοδιοίκησης.

Γ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Ο ενιαίος Δήμος Μοσχάτου Ταύρου είναι κλασσικό παράδειγμα εφαρμογής του «Καλλικράτη» μέσω του οποίου η κυβέρνηση με εντελώς αυθαίρετο και διοικητικό τρόπο συνένωσε τους πρώην Δήμους Μοσχάτου και Ταύρου.

Στην ουσία η σημερινή δημοτική αρχή συνέχισε την ίδια διαχειριστική πολιτική των προκατόχων της σε Μοσχάτο και Ταύρο που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υλοποιούν πρόθυμα τις αντι αυτοδιοικητικές και αντιλαϊκές εντολές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Συντάσσεται πλήρως πίσω από την κυβερνητική ΚΕΔΕ που με την παθητική της στάση στρώνει το χαλί για να περνάνε ευκολότερα οι μνημονιακές πολιτικές.



Η Δημοτική αρχή και κύρια τα προβεβλημένα στελέχη της, μετακινούνται έξυπνα από την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών εντολών στην αυτοδιοίκηση ,στην προσχηματική γενικόλογη διαμαρτυρία «κατά παντός ανώνυμου υπευθύνου», βαφτίζοντας τις ακίνδυνες δηλώσεις και τα δελτία τύπου, σε δήθεν αντιπολιτευτικές δράσεις.

Δεν έχει προχωρήσει σε καμιά δική της πρωτοβουλία για αγωνιστική διεκδίκηση, κινητοποίηση, μαζική δράση για τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών, των εργαζομένων στο Δήμο , τα προβλήματα του ίδιου του θεσμού.

Μέσα από δημόσιες σχέσεις και μέσα από τις κομματικές οδούς προσπαθεί να πάρει κάποιο τεχνικό έργο, χωρίς να έχει στον προσανατολισμό της τη διεκδίκηση μαζί με τους πολίτες όλων όσων απαιτούνται για να αλλάξει η ζωή στην πόλη.

Οι όποιες κινητοποιήσεις έγιναν, ήταν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες πολιτών και δημοτικών κινήσεων ( υπογειοποίηση Προαστιακού, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Καύση καλωδίων, αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, παραλιακό μέτωπο κλπ) και ήταν αυτές που ανάγκασαν τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με τα σοβαρά τοπικά προβλήματα. Την ανάγκη για λύση των οποίων πολύ συχνά μετέτρεψε σε φιέστα αποκλειστικής προβολής της.

Κατά τη γνώμη μας, ο Καλλικράτης, τα Μνημόνια, οι αντιλαϊκές πολιτικές τόσο της τρικομματικής όσο και των άλλων κυβερνήσεων που γονάτισαν την κοινωνία, δεν υπήρξαν στις προτεραιότητες δράσης της δημοτικής αρχής.

Δ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ
Φίλοι και φίλες,
το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα που οικοδομούμε έχει στον κορμό του πολίτες που στηρίζουν και συμμετέχουν στις δημοτικές κινήσεις «Πολίτες Μπροστά» και «Δράση Τώρα», πολίτες αριστερούς ,δημοκράτες, ,ανένταχτους προοδευτικούς πολίτες, που πιστεύουμε ότι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας για την πόλη μας όπως και για τον τόπο μας, βρίσκεται στην ενεργή συμμετοχή όλων μας, στην εμπιστοσύνη, στις αστείρευτες δυνάμεις των απλών καθημερινών ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, πολίτες όπου θα συνεχίσουμε τη δράση μας και την επόμενη μέρα των εκλογών όπως χρόνια τώρα κάνουμε.

Πολίτες που δεν περιμένουμε την τελευταία στιγμή πριν τις Δημοτικές εκλογές για ν’ ανησυχήσουμε. Κάτοικοι που συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες και κινήματα για την υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος και των δημοσίων χώρων, για την απομόνωση του ρατσισμού. Κάτοικοι που συμμετέχουμε σε τοπικούς συλλόγους και φορείς με κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Πολίτες που πιστεύουμε ότι, η παρέμβασή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέρα από την τοποθέτησή μας στα ζωτικά τοπικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, οφείλει να έχει και μια σαφή κεντρική πολιτική στόχευση, που δεν είναι άλλη από πάλη για την ανατροπή των πολιτικών που ισοπεδώνουν την κοινωνία.

Απευθυνόμαστε, σε όσους πολίτες ,ανεξάρτητα από τις πολιτικοϊδεολογικές τους απόψεις αποδέχονται την ανάγκη να παλέψουν σε τοπικό επίπεδο με ανιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων που κάνουν μίζερη τη ζωή των ανθρώπων σε αυτή την πόλη.
σε όσους πολίτες ,συγκρούονται με αντιλήψεις ξενοφοβίας και κοινωνικού ρατσισμού απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε όσους πολίτες θεωρούν ότι μια δημοτική κίνηση δεν εξαντλεί τη δράση της μόνο στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου, αλλά συμβάλλει στη δημιουργία εστιών αντίστασης και αλληλεγγύης στις γειτονιές.

Η κίνησή μας κλείνει από τώρα τις πόρτες της σε όλους όσους τα προηγούμενα χρόνια με τη δράση τους από θέσεις πολιτικής ευθύνης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στήριξαν τις πολιτικές επιλογές, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την κοινωνία. Στις γραμμές μας δεν έχει θέση κανείς από τους «επώνυμους» πολιτικάντηδες καριέρας, που θέλουν ακόμα και σήμερα, να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν , δηλαδή, να εξυπηρετούν τα δικά τους προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα.

Αυτούς τους συμπολίτες μας, που σήμερα με ειλικρίνεια και δημόσια, αναγνωρίζουν και δικές τους ευθύνες γι αυτή την κατάσταση και θέλουν να παλαίψουν μαζί μας για να αλλάξει η δημοτική διοίκηση και να συμβάλουν στο να ανατραπούν οι πολιτικές που εξαθλιώνουν την κοινωνία, τους καλούμε να στηρίξουν την προσπάθειά μας από τη θέση του απλού και ανιδιοτελή φίλου και υποστηρικτή της νέας δημοτικής κίνησης που συγκροτείται και με τη δράση τους να ενισχύσουν την προσπάθειά μας».

Φίλοι και φίλες,
καταθέτουμε σήμερα τους άξονες με βάση το οπoίους θα καταρτίσουμε το πρόγραμμα μας , θα ασκήσουμε διοίκηση στο δήμο και με βάση τους οποίους θα λογοδοτούμε για τη δράση μας στην κοινωνία.

Είμαστε αντίθετοι με το μοντέλο αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη» , ο οποίος με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό και δημαρχο-κεντρικό σύστημα εξουσίας το οποίο απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και τις περιφερειακές κοινότητες, από τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων για τα τοπικά, δηλαδή τα άμεσα, δικά τους προβλήματα.
Απαιτούμε την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων.
Παλεύουμε για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.
Απαιτούμε την κατάργηση του μέτρου της διαθεσιμότητας / απολύσεων των εργαζομένων στους Δήμους.

Θέλουμε μια ΤΑ αγωνιζόμενη, που θα έχει στις προτεραιότητες της δράσης της την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε μια ΤΑ που θα διεκδικεί θεσμοθετημένους πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού, πολιτιστικού , αθλητικού της έργου. Καμιά μεταφορά αρμοδιότητας στο δήμο χωρίς την ανάλογη επιχορήγηση .

Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.

Θέλουμε μια ΤΑ που ανεξάρτητα από το γενικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο , θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση της πόλης μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες , όπως λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συγκρότηση προϋπολογισμών Δήμου και ΝΠΔήμου με συμμετοχικές διαδικασίες, δημόσιοι απολογισμοί δήμου και ΝΠΔήμου, Θέλουμε μια ΤΑ που θα δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους στα Κοινοτικά Συμβούλια και που θα δεσμεύεται για τις ομόφωνες αποφάσεις που έχουν παρθεί ύστερα από συμμετοχικές διαδικασίες.

Θέλουμε μια ΤΑ που θα θέσει στο σχεδιασμό της την ανάπτυξη της πόλης ,με στόχο τις ανάγκες των πολιτών, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιοτική πολιτιστική , μορφωτική, αθλητική αναβάθμιση της ζωής μας.

Θέλουμε μια ΤΑ που θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά, το νερό, η δημόσια γη, η υγεία, η παιδεία.

Θέλουμε μια ΤΑ που δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι θα αλλάζουν μετά από δύο συνεχόμενες θητείες.

Θέλουμε μια ΤΑ που θα διαπαιδαγωγεί μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη λειτουργία της στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας ,της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως χρώματος , φυλής και φύλου.

Φίλοι και φίλες,
αυτοί είναι οι βασικοί άξονες που διαμορφώνουν τη φιλοσοφία και το πλαίσιο δράσης της νέας δημοτικής κίνησης που σήμερα συγκροτούμε και τους οποίους θέτουμε στην κρίση σας.

Η νέα δημοτική κίνηση που σήμερα συγκροτούμε θα στηρίζεται στις συλλογικές αποφάσεις των συνελεύσεων των μελών της και οι οποίες θα δεσμεύουν τα μέλη και τον επικεφαλής της κίνησης.
Το επόμενο διάστημα με συλλογικό τρόπο θα καθοριστούν οι αρχές λειτουργίας της .

Επιδιώκουμε η σημερινή συνάντηση να είναι μία από τις πολλές που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα στις γειτονιές της πόλης μας, ώστε τόσο το εκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου να γίνουν υπόθεση των κατοίκων του δήμου μας.