11 Ιουλ 2014

Τα χημικά της Συρίας, ο κροκόδειλος και τα κροκοδείλια δάκρυα.



Κινήματα, φορείς και πολίτες ενώνουν σήμερα Παρασκευή τις φωνές τους στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλώνοντας ενάντια στην τοξική απειλή των χημικών της Συρίας, στην καταστροφή που συντελείται στις Σκουριές και στο ξεπούλημα των ελληνικών ακτών.
Η βίαιη καταστολή του κινήματος στις Σκουριές ήταν αδύνατον να κρατήσει "κρυφά" τα γεγονότα στη Χαλκιδική. Τα ΜΜΕ σε όλη τη χώρα πρόβαλαν τις αντιδράσεις, εστιάζοντας όμως στα επεισόδια. Αυτά άλλωστε "πουλάνε". Ελάχιστες φορές διαβάσαμε ή ακούσαμε για την ουσία της υπόθεσης. Το έργο της ενημέρωσης ανέλαβαν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, παράλληλα με λιγοστές -δυστυχώς- εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Το μεγαλύτερο όμως "μαύρο" στην ενημέρωση αφορά την επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας που ξεκίνησε πριν λίγα 24ωρα δυτικά της Κρήτης.
Από τις 8 Ιανουαρίου, που το θέμα αναδείχθηκε μέσα από το ρεπορτάζ της περιφερειακής εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα", όλος ο Τύπος της Κρήτης επέδειξε εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Με μια σειρά από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τα έντυπα ΜΜΕ του νησιού παρουσίασαν -στην πλειονότητά τους- ψύχραιμα τους ενδεχόμενους κινδύνους από την υδρόλυση των χημικών εν πλω. Ένα μεγάλο πείραμα για το οποίο κανείς δεν δίνει εγγυήσεις και κανείς δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση σιωπά, δίνει ψευδείς και ασαφείς διαβεβαιώσεις. Μαζί της και τα ΜΜΕ πανελλαδικής κυκλοφορίας και εμβέλειας. Με εξαίρεση εφημερίδες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού -ανάμεσά τους και η "Αυγή"- κανένα Μέσο δεν ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφήνοντας μάλιστα πολλές φορές να εννοηθεί ότι «μερικοί γραφικοί λαϊκίζουν».
Αυτοί όμως οι "γραφικοί", πολίτες της Κρήτης, των Κυθήρων, της Πελοποννήσου, πολίτες του κόσμου που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους, αντιλαμβανόμενοι τον μεγάλο κίνδυνο που μας χτυπά την πόρτα, ευαισθητοποιήθηκαν και αντιδρούν.
Ενώνουν τις φωνές τους και προσπαθούν να "σπάσουν" το εμπάργκο στην ενημέρωση για το ζήτημα των χημικών της Συρίας. Η σημερινή κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος στις, 8 μ.μ. είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ακουστούν αυτοί οι προβληματισμοί.
Γιατί το μεγάλο πρόβλημα της Κρήτης δεν είναι ο... συμπαθής κροκόδειλος στο Ρέθυμνο, που έγινε διάσημος μέσα από όλα τα κανάλια, αλλά η καταστροφή που θα συντελεστεί στη Μεσόγειο αν το πείραμα της υδρόλυσης αποτύχει.
Και τότε όλα τα ΜΜΕ θα χύνουν άπλετα κροκοδείλια δάκρυα...
Πηγή: Εφημερίδα "Η Αυγή"