11 Νοε 2014

   

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ 
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7:00 M.M., 
ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ 
ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, 
ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ. 

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ 
ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ !

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 67, ΜΟΣΧΑΤΟ.











Μοσχάτο 5/11/2014
Ενημερωτικό δελτίο συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 22/10/2014




Μοναδικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν οι εξελίξεις για την παραλία μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 12/9/2014 με την οποία η παραλία μας περνά στην διοίκηση - διαχείριση της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ».
Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την ανατροπή» με έγγραφο αίτημα όλης της αντιπολίτευσης. 
Ανοίγοντας την συζήτηση ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» Άρης Κρεμμύδας μεταξύ άλλων τόνισε:  
«Πριν μερικές εβδομάδες με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργών ο χώρος, που εφάπτεται της ακτής στον Φαληρικό Όρμο και μέχρι τον δρόμο, πέρασε στην ιδιοκτησία της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ασχέτως αν προς το παρόν το σύνολο των μετοχών κατέχει το δημόσιο δια του Υπουργείου Οικονομικών. 
Σε όλα τα προγράμματα των συνδυασμών που διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών στο Μοσχάτο και τον Ταύρο υπήρχε η δέσμευση για διεκδίκηση της κοινοχρησίας του χώρου της παραλίας και της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στην διαχείρισή του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. 
Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις με την μεταβίβαση του χώρου της παραλίας στην Α.Ε. «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» με πλήρη εμπράγματα δικαιώματα (π.χ. παραχώρηση, ενοικίαση, πώληση…) βρίσκονται πολύ μακριά από την καθολική εκφρασμένη θέληση των κατοίκων του δήμου μας. Η προσπάθεια πώλησης του γειτονικού μας πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Το ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζει στην κοινοπραξία πολυεθνικών ιδιωτικών συμφερόντων τις μετοχές της «Ελληνικό» Α.Ε., παρόμοιας εταιρείας με την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» ΑΕ. Μάλιστα το όποιο τίμημα δεν πάει στην ελληνική οικονομία, αλλά στους δεσμευμένους από τους δανειστές λογαριασμούς. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου και με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες όλων των δημοτικών παρατάξεων οφείλει με απόφασή του να εκφράσει την αντίθεσή του στην μεταβίβαση της παραλίας στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» Α.Ε». 
Εισηγητής στο θέμα από την Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου ήταν ο δημ. Σύμβουλος Γρηγόρης Σωπάκης. Τα κύρια σημεία της εισήγησης του είναι: 





Παράκτιο Αττικό Μέτωπο – Φαληρικός Όρμος
Πρόκειται για ξεκάθαρη εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ Α.Ε. και πρόσφατα από την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., μια εταιρεία που συνέστησε το κράτος και στην οποία παραχώρησε εκτάσεις και ακτές του Σαρωνικού προκειμένου εκείνη με "σύντομες" διαδικασίες να προβεί στην πώλησή του. Οι τοπικές αρχές από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσουν την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία τους και να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις παραλίες της περιοχής.
Για την  παραλία στον Φαληρικό Όρμο ιδιαίτερα πέρα από την μεταβίβαση του στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ (ΦΕΚ 2429Β/ 12-9-2014) με την οποία είμαστε απολύτως αντίθετοι, προτείνουμε:
1)   ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Οι αξιώσεις της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και της κυβέρνησης για εμπράγματα δικαιώματα της πρώτης στον χώρο είναι σύμφωνα με το άρθρο 24 του συντάγματος αντισυνταγματικές.(γνωμάτευση Μ. Δεκλερήπροέδρου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, «Παραλία Μοσχάτου: Η αποκατάστασις και βιώσιμη διαχείρισις του ιστορικού Φαληρικού Όρμου» 23-12-2007).
Με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429Β/12-9-2014) μεταβιβάζουν στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» 757.500 τ.μ. της παραλίας του Φαληρικού  Όρμου από Κηφισό μέχρι Εσπλανάδα. Δηλαδή  μεταβιβάζουν και τον χώρο που πρέπει να γίνουν τα απολύτως απαραίτητα  έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, πεζοδιαβάσεις, για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της περιουσίας των κατοίκων. Συνδέουν τα έργα υποδομής, ως μη οφείλουν, με την υπόλοιπη ανάπλαση. Τα έργα υποδομής  πρέπει να γίνουν άμεσα από την πολιτεία, που τα οφείλει, και όχι από μια Α.Ε. ως υποσύνολο σε μια συνολική ανάπλαση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
    Η διαχείριση του Φαληρικού Όρμου – από Κηφισό έως Εσπλανάδα – πρέπει να γίνεται από Φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της Περιφέρειας Αττικής και των παράκτιων Δήμων υπό το βάρος της εξασφάλισης της κοινοχρησίας (γνωμάτευση Μ. Δεκλερή, πρόεδρου επιμελητηρίου περιβάλλοντος και βιωσιμότητας , 23-12-2007).
    Δημιουργία διαβαθμικού  φορέα διαχείρισης.

2. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Τα έργα υποδομής – βύθιση παραλιακής, αντιπλημμυρικά, πεζοδιαβάσεις -   είναι απαραίτητα για την προστασία των πολιτών από πιθανές πλημμύρες, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα.. Αυτά είναι :
1.   Μετατόπιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας εβδομήντα μέτρα προς τα νότια (θάλασσα) και βύθισή της στο ύψος της παλαιάς παραλιακής με την εξέταση να διέλθει κάτω από τον Ιλισό ποταμό, ώστε να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς την θάλασσα, που τώρα εμποδίζεται από τον υπερυψωμένο δρόμο, («Κάτω το τείχος του αίσχους», σύνθημα των κατοίκων από το 1969.)
2.   Αντιπλημμυρικά έργα που περιλαμβάνουν αντιπλημμυρικό κανάλι παράλληλα με τον  παλιό δρόμο, ώστε να εκτονώνονται τα νερά εκεί που πριν τις επιχωματώσεις υπήρχε η παραλία και λειτουργούσε το φυσικό υδραυλικό σύστημα. Περιλαμβάνουν επίσης αντιπλημμυρική θωράκιση του Ιλισού, που πολύ προσφάτως έφτασε στο όριο να πλημμυρίσει, και διευθέτηση της ροής των υδάτων στον Κηφισό που λόγω της επεμβάσεως στην όχθη του, τώρα μένουν στάσιμα και δημιουργούν προβλήματα.
3.   Δημιουργία προσβάσεων των πολιτών προς τη θάλασσα , με την κατάργηση του προτεινόμενου τείχους των 11,5 μέτρων που θα αποκόψει τη θάλασσα από την πόλη λαμβάνοντας υπόψη την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών και των ΑΜΕΑ.
4.   Πάρκο στην υπηρεσία της ζωής, του περιβάλλοντος της αξιοβίωτης ανάπτυξης της οικονομίας διατηρώντας την βασική ιδέα του Rentzo Piano για χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και φύσης προτείνουμε:
    Άμεση αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην ανοιχτή θάλασσα.
    Άμεση ανάθεση τεχνικοοικονομικής μελέτης σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ώστε να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για τη λειτουργία του χώρου, δομημένου και μη, χωρίς νέα κτήρια.
    Ένταξη στον παραπάνω σχεδιασμό της εκμετάλλευσης του γραμμικού κτηρίου περίπου 17.000 τ.μ. της εξασφάλισης σύγχρονης λειτουργίας  της ιχθυαγοράς, της μετατροπής του γηπέδου βόλεϊ σε πολυχώρο πολιτισμού, της ένταξης στην λειτουργία του πάρκου της ναυταθλητικής μαρίνας.
    Ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
    Αποκατάσταση του παράκτιου οικοσυστήματος στον αδόμητο χώρο των 240.300τμ ανατολικά του Ιλισού και δυτικά του Κηφισού με δημιουργία οικολογικού πάρκου.    
Τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή»  Γ. Μελέτη: «η Δημ. Αρχή δεν φαίνεται να θέλει την ιδιοκτησία του χώρου. Το κόστος συντήρησης θα βγει από οικονομικοτεχνική μελέτη για όλο το διαβαθμικό φορέα (δήμοι – περιφέρεια. Πρέπει να ξέρετε ότι οι εργολάβοι καθορίζουν τους συντελεστές δόμησης. Πρέπει να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες Ιδιοκτησία του χώρου από το δήμο – σύσταση διαβαθμικού φορέα –Ανάπλαση σε οικολογικό πάρκο με συγκεκριμένες ενέργειες                                  
Τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» Θανάση Μελίστα: «Φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τη Δημοτική αρχή. Ενώ είχε εκδηλώσει τη διαφωνία της προς τη μεταβίβαση στο Π.Μ. Α.Ε., τώρα δείχνει ότι το αποδέχεται. Φρονώ ότι πρέπει με έντονο τρόπο να εκδηλώσουμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε στο φορέα διαχείρισης».
Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» Δ. Ζώταλης πρότεινε να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και να το διεκδικήσουμε.
Τέλος, η δημοτική σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή» Ε. Μωραΐτη, αφού αναφέρθηκε στους αγώνες που είχαν γίνει στο παρελθόν για τη διεκδίκηση της παραλίας από τη κίνηση πολιτών «Μεσοποταμία», αναφέρθηκε στον όρο βιώσιμη ανάπτυξη και της αρχές που απορρέουν από αυτόν, όπως ορίζονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και την ατζέντα 21 του Ρίο. Θα διεκδικήσουμε τον κοινόχρηστο δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και κινηματικά και θεσμικά και μέσω των δικαστηρίων(Σ.τ.Ε.)

Παρά τις αντίθετες με τα παραπάνω απόψεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης που ακούστηκαν από συμβούλους της πλειοψηφίας (Πεφάνης, Σιώκας, Δημητρίου, Μπούτσης, Δαμηλάκος) και την τοποθέτηση του δημάρχου χωρίς ίχνος οράματος, με εντελώς διαχειριστική λογική λέγοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα έργα υποδομής και μόνο, τελικά το Δ.Σ. χάρη στην επιμονή μας αποφάσισε ομόφωνα (απουσίαζαν οι σύμβουλοι της παράταξης Καζατζή) ότι :

ü Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της παραλίας στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ και πιστεύουμε ότι η παραλία ανήκει στο Δήμο και στους πολίτες.
ü Ζητάμε η διαχείριση της παραλίας να γίνεται από διαδημοτικό φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια  και οι όμοροι Δήμοι.
ü Παλεύουμε να ξεκινήσει το έργο της παραλίας σύμφωνα με τις προτεινόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης που προβλέπονται στη μελέτη Piano και ταυτόχρονα όλα τα έργα υποδομής που προβλέπονται στη μελέτη.
ü Απαιτούμε τα έργα της παραλίας να γίνουν από Δημόσιους Φορείς και όχι από εκχωρήσεις σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ μέσω της κατασκευής και της παραχώρησης της χρήσης της παραλίας για 50 χρόνια.


Με την απόφαση αυτή, που προϋποθέτει  για την υλοποίησή της ταυτόχρονα συνεχή επαγρύπνηση, κινητοποίηση, ενιαία στάση όλου του Δημ.Συμβουλίου  και των πολιτών, πιστεύουμε ότι έγινε η αρχή στον αγώνα για δημόσια κοινόχρηστη παραλία.

Να γίνει πάρκο η Παραλία


«Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση
Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»