ΘΕΜΑ: Παραλία Μοσχάτου. Μεταβίβαση στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ»
Μοσχάτο 22/10/2014
Κυρίες και κύριοι,
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, όταν κάναμε μια έρευνα στα πλαίσια ενός περιβαλλοντικού προγράμματος στο 6ο Δημ. Σχολ. Μοσχάτου, διαπιστώσαμε ότι οι μισοί μαθητές μας δεν γνώριζαν ότι το Μοσχάτο είναι παραθαλάσσιος δήμος. Και δεν το γνώριζαν, γιατί όχι μόνο δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη θάλασσα αλλά ούτε καν να τη δουν, παρόλο που είναι λίγα μέτρα από τα σπίτια τους.
Θυμάμαι ακόμη: «Ιστορία μου, παραλία μου» ένα επίκαιρο και σήμερα σύνθημα που έγραφε το πανό στη μεγάλη πορεία-διαδήλωση (τη μεγαλύτερη ίσως που έχει γίνει ποτέ στο Μοσχάτο) με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Μεσοποταμία» που ήθελε να πει "ήμουνα νιος και γέρασα". Και ένα άλλο σύνθημα: «ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα» όπως το ‘γραφε ο Ελύτης και όπως οι τυχεροί του περασμένου αιώνα ζούσαν και απολάμβαναν.
Τότε με τις κινητοποιήσεις μας είχαμε καταφέρει να αποτρέψουμε τα σχέδια που θα δημιουργούσαν κι άλλα αίσχη κι άλλες ντροπές. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν είναι ντροπή ο φαληρικός όρμος, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του παρέμεινε άθικτος στη φυσική του κατάσταση, μέσα σε λίγα χρόνια να μεταμορφωθεί από τους Νεοέλληνες σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούμε ούτε να τον επισκεφτούμε. Αυτά για το παρελθόν.
Σήμερα; Σήμερα θα μπορούσαμε όλοι νομίζω να συμφωνήσουμε σε δυο τρία πράγματα σε σχέση με την παραλία μας.
1ο Δεν είναι δυνατόν η παραλία να ανήκει σε ιδιώτες.
Προ ημερών διάβασα ένα άρθρο που έλεγε αν θα μπορούσε να διανοηθεί ένας Ευρωπαίος πολίτης να διαπραγματευθεί το μεγάλο πάρκο της πόλης του, να το παραχωρήσει σε έναν ιδιώτη και να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα για αυτήν την παραχώρηση. Ποιος Άγγλος θα μπορούσε ποτέ να ανταλλάξει με οτιδήποτε την ποιότητα ζωής που του προσφέρει το Hyde park; Σκεφτείτε τώρα την Αθήνα που έχει το λιγότερο πράσινο από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο. Παρόλα αυτά εμείς ακόμη και σήμερα αυτό ακριβώς συζητάμε…
2ο Να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα
3ο Να είναι ελεύθερη και ευχερής η πρόσβαση και
4ο Nα μην χτιστεί άλλο τσιμέντο
Αυτά είναι λογικά και απαραίτητα προαπαιτούμενα, όμως είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε έστω και σε αυτά. Πιθανόν να διαφωνήσουμε στην ανάπλαση, στο θέμα της λειτουργικότητας και της χρηστικότητας της παραλίας. Είναι η διαφορετική οπτική που έχει ο καθένας μας για την ψυχαγωγία, για τη διασκέδαση, για την τέχνη, για τη σχέση μας με τη φύση και τη ζωή γενικότερα. Όμως ανεξάρτητα από το τι μου αρέσει και το τι θέλω εγώ, ξέρετε, υπάρχει και ένα Σύνταγμα, κι ένας νόμος κι ένα άρθρο 24 του Συντάγματος. Υπάρχουν και οι αρχές της Agenda 21 δηλ. του παγκόσμιου Στρατηγικού σχεδίου για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε στη διάσκεψη του Ρίο το 2011. Σε τι αναφέρονται όλα αυτά; Στην αρχή της βιωσιμότητας, από την οποία απορρέουν:
1. η αρχή της διαφύλαξης των φυσικών οικοσυστημάτων (όπως ο δικός μας φαληρικός όρμος)
2. η αρχή της πρόληψης( πριν από κάθε έργο να ερευνώνται οι επιπτώσεις της παρέμβασης, γιατί τα ευαίσθητα οικοσυστήματα πρέπει να παραμένουν κατ΄αρχήν άθικτα και να επιτελούν τη ζωτική λειτουργία τους για τη ζωή αυτών αλλά και των ανθρώπων)
3. Η αρχή της φέρουσας ικανότητας
4. η αρχή της ήπιας διαχείρισης
5. η αρχή της αποκαταστάσεως
6. η αρχή της ανακτήσεως του περιβάλλοντος (όπου επιβάλλεται η επαναφορά του οικοσυστήματος στην κατάσταση φυσικής ισορροπίας και αποκαθίσταται η βλάβη στο οικοσύστημα, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό)
Αυτές είναι λοιπόν οι αρχές που προτάσσονται στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Οι ενέργειες της κυβέρνησης όμως θεωρούμε ότι βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση. Εγώ και η παράταξή μας δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε συμμόρφωση στις συνταγματικές επιταγές με κινηματικές παρεμβάσεις στην κοινωνία, αλλά και με παρεμβάσεις στους θεσμούς της πολιτείας (περιφέρεια, κυβέρνηση) και με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη (ακυρωτικά δικαστήρια, ΣτΕ).
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι επί των ημερών μας θα παρθούν αποφάσεις ιστορικές. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να αποφασίσουμε επειδή έτσι μας αρέσει, πρέπει να έχουμε βαθιά γνώση και επίγνωση όλων αυτών που καλούμαστε να ψηφίσουμε και να είναι οι αποφάσεις μας
στέρεες και σίγουρες και όχι επιπόλαιες και βιαστικές. Από αυτές θα εξαρτηθεί η ζωή όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και των μελλοντικών γενεών. Ας αναλογιστούμε το βάρος αυτής της ευθύνης και ας πράξουμε σύμφωνα με όσα μας υπαγορεύει η συνείδηση και το χρέος και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα κάποιων εργολάβων που με καθρεφτάκια και μεταξωτές κορδέλες θα μας υποσχεθούν παραδείσους.
Για να αποκτήσουμε ξανά την παραλία μας λοιπόν κι αν δεν καταφέρουμε ο κήπος μας να μπαίνει στη θάλασσα τουλάχιστον να έχουμε τη δυνατότητα να τη χαιρόμαστε να αφουγκραζόμαστε την αύρα της.
Δευτερολογία
1. Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Μανιάτης μετά τη συνάντησή του με τους δημάρχους αναφέρθηκε σε σχέδια προμελέτες και όχι μελέτες όσον αφορά το σχέδιο Ρέντζο Πιάνο.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε επερώτηση 11 βουλευτών του με θέμα «Παραχώρηση στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» αναφέρει:
«…Ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς παρεμβάσεις του έχει αποκαλύψει την πραγματική φύση και του «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», όπως και του ΤΑΙΠΕΔ, που εμφανίζεται ως δημόσια εταιρεία με αποστολή την «αξιοποίηση» του ιδιωτικού πλούτου του δημοσίου, για να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά «ταμείο ξεπουλήματος» της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας του δημοσίου, έξω από κάθε πολεοδομικό και χωροταξικό περιορισμό με δόμηση εκατομμυρίων τ.μ. και αποδόμηση κάθε περιβαλλοντικής προστασίας…»
3. Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τα «επενδυτικά σχέδια που εξυφαίνονται για τις παραλιακές εκτάσεις. «Ελευθεροτυπία» 20/10/2014
Συζητάμε λοιπόν, για κάτι που είναι ετοιμοθάνατο πριν καν γεννηθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλώ να υπερψηφίσουμε την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Ριζοσπαστική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» και να ανοίξουμε το δρόμο για να κερδίσουμε την παραλία μας. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας από το 1969.